[Recensie] Veldgids Paddenstoelen I

In Nederland groeien ongeveer 5000 verschillende paddenstoelen. Dat aantal is steeds aan veranderingen onderhevig: er verdwijnen soorten en er komen exotische soorten bij. De 'Veldgids Paddenstoelen I' worden uitsluitend plaatjeszwammen en boleten beschreven, de meest opvallende paddenstoelen die Moeder Natuur ons in Nederland heeft willen tonen. Van de ruim 2000 soorten plaatjeszwammen en boleten zijn er in de 'Veldgids Paddenstoelen I' 500 beschreven omdat die verantwoordelijk zijn voor 95% van de meldingen bij de Nederlandse Mycologische Vereniging. De rest is dus zo zeldzaam dat ze nauwelijks worden aangetroffen.

De Waddeneilanden zijn natuurlijk al uniek vanwege hun noordelijke ligging, maar het gevarieerde landschap levert ook verschillende microklimaten op. In een kalkrijke duinpan groeien heel andere planten en paddenstoelen dan enkele meters verderop. Dus ook liefhebbers van paddenstoelen kunnen ieder jaargetijde hun hart ophalen op de eilanden.
En jawel, daarbij komt de 'Veldgids Paddenstoelen I' echt van pas, want van iedere beschreven paddenstoel worden duidelijk de kenmerken beschreven en wordt aangegeven waar en wanneer een specifiek exemplaar kan worden aangetroffen. Verder wordt nog duidelijk gemaakt welke soorten zo veel op die beschreven paddenstoel lijken dat (gastronomische) vergissingen voor de hand kunnen liggen.

De determinatie van onbekende paddenstoelensoorten wordt ook nog eens vergemakkelijkt door een groot aantal sleutels: daarmee wordt je stap voor stap naar de juiste soort geleid.

Voor liefhebbers van paddenstoelen is er dus vanaf nu een standaardwerk op de markt, want de 'Veldgids Paddenstoelen I' is zeker onmisbaar voor iedereen die zich voor paddenstoelen interesseert.

Nico Dam en Thomas W. Kuyper: Veldgids Paddenstoelen (2013), KNNV Uitgeverij, ISBN 9789050114639, 424 pagina’s, € 40.95

Koop 'Veldgids Paddenstoelen I' hier (bij de uitgever) of hier (bij bol.com).

Geen opmerkingen: