De grijsbruine hoed van de porfieramaniet heeft soms een doorsnede van wel tien centimeter en hij is dus een redelijk grote verschijning. Het vruchtvlees is wit gekleurd en heeft een opvallende radijsachtige geur. De porfieramaniet komt voor in zowel Europa en Noord- en Zuid-Amerika. In de wetenschappelijke literatuur wordt niet overtuigend verklaard dat de hoed van de Europese variant grijsbruin is met nauwelijks waarneembare violette tinten. Zijn Amerikaanse broertje zou grijsbruin zijn en vaak zonder die violette kleurschakering. Neem maar van mij aan dat beide varianten in principe dezelfde kleuren vertonen met een miniem verschil dat te maken zal hebben met klimaat, ondergrond en omringende flora.
![]() |
[Foto: Palangos pušynas] |
Zoals gemeld is de porfieramaniet niet geschikt voor consumptie, maar dat is niet het hele verhaal. De milde giftigheid van de porfieramaniet is het gevolg van de aanwezigheid van twee giftige stofjes: α-amanitine en allenisch norleucine. Teveel snoepen van de porfieramaniet kan toch een opmerkelijk aantal vervelende lichamelijke problemen opleveren, zoals maag- en darmstoornissen, krampen, onbestemde angsten, koude rillingen, zweten, desorientatie, verwardheid, nierfalen, een algeheel gevoel van malaise, oligurie (een verminderde aanmaak van urine), polyurie (vermeerderde aanmaak van urine) en dorst.
Als ik in een sarcastische stemming zou zijn dan ligt de volgende opmerking voor de hand: voor een niet zo heel giftige paddenstoel vallen die klachten toch wel mee?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten