Sorghummoederkoren

Sorghummoederkoren (Claviceps sorghi) wordt alleen aangetroffen in India en beperkt in stukjes Zuidoost-Azië. Het invasieve Afrikaans moederkoren overheerst zelfs in India en sorghummoederkoren lijkt steeds meer in het gedrang te komen. Dat Afrikaans moederkoren veel beter in staat is dan sorghummoederkoren om zijn domein uit te breiden heeft te maken met het feit dat de eerste veel sporen met de wind laat meevoeren, terwijl de laatste vrijwel geen door de wind voortgedreven sporen produceert. Sorghummoederkoren moet het hebben van opspattende regendruppels, insecten of direct contact tussen besmette planten.
[Kafferkoren ofwel sorghum]
Jawel, sorghummoederkoren houdt voornamelijk van kafferkoren ofwel sorghum (Sorghum bicolor), ooit slechts inheems in Afrika, maar thans wereldwijd aangeplant in (sub)tropische gebieden. Tegenwoordig bestaan er vele gecultiveerde vormen van kafferkoren en is het een belangrijk voedingsgewas voor zowel mens als dier. Ook is het geschikt voor de productie van alcoholische dranken en biofuel. Toch zijn ook de wilde familieleden van kafferkoren vatbaar voor besmetting plus een wilde grassoort, waaronder parelgerst (Pennisetum glaucum).
Geïnfecteerde bloemetjes zijn te herkennen aan kleverige, oranjebruine vloeibare druppeltjes. De zachte, witte, smalle uitgerekte mycelia kunnen een lengte bereiken van 14 millimeter.

Een besmetting met sorghummoederkoren kan tot 80% verlies van de oogst opleveren. Toch, zo verklaren biologen geruststellend, valt de uiteindelijke schade wel mee omdat het verspreidingsgebied van deze ziekteverwekker maar klein is. Je zult maar nét die ene arme boer in India zijn die zijn oogst en dus zijn jaarinkomen in rook op ziet gaan.

Geen opmerkingen: