
Met een naam als satansboleet kan het niet anders zijn dat deze paddenstoel giftig is en dat klopt. Hoewel de satansboleet het zeer giftige alkaloïde muscarine bevat, zijn de aangetroffen hoeveelheden dermate klein dat dit niet de giftigheid van de satansboleet kan verklaren. Recent is echter de glycoproteïne bolesatine ontdekt in deze paddenstoel en dat lijkt een nogal vervelend stofje te zijn. Tijdens laboratoriumonderzoek bleek dat het bloed deed klonteren en daardoor leverproblemen deed ontstaan. Het rauw eten van zelfs een klein stukje van de satansboleet levert al behoorlijke maag- en darmproblemen op met wel zes uur durende gevoelens van misselijkheid, braken en diarree. Al moet je wel behoorlijk gestoord zijn om een hapje van de satansboleet te proberen: hij ziet er niet echt appetijtelijk uit en hij stinkt ook nog eens naar rottend vlees.
Het vreemde is dat de meeste boekwerken claimen dat de satansboleet zijn giftigheid zelfs niet verliest na het koken, terwijl er ook berichten zijn dat hij in wat landen in de Balkan wel gekookt op het menu staat. Misschien zijn die berichten het gevolg van het feit dat een aantal familieleden van de satansboleet geroemd worden om hun heerlijke smaak en bijvoorbeeld het eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) en de kastanjeboleet (Boletus badius) staan op menig menu van befaamde restaurants.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten