Puntig kaalkopje (of paddo)

De officiële naam voor de ‘paddo’ is het puntig kaalkopje (Psilocybe semilanceata). De gebruikers, die zichzelf bijna liefkozend ‘psychonauten’ noemen zeggen met grote stelligheid dat het gebruik geheel ongevaarlijk is. Maar daarover later meer.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Psilocybe, is een combinatiewoord uit het Grieks: psilos is ‘kaal’ en kube is ‘hoofd’. Letterlijk betekenen deze twee woorden samen ‘kale kop’ en dat beschrijft de algemene vorm van de hoed van het geslacht kaalkopjes. In het tweede deel, semilanceata, herkennen we de Latijnse woorden semi wat ‘half’ betekent plus lanceata wat zoiets betekent als ‘met een lans doorboord’. Samen verklaren deze woorden de vorm en het lijkt inderdaad alsof de steel de hoed bijna doorboord heeft. Plantkundigen zien vaak een knoop of een tepel op die plaats zitten.

De werkzame bestanddelen van het kaapkopje zijn psilocybine en psilocine. De werking berust op het feit dat ze de effecten van de neurotransmitter serotonine in je hersenen nabootsen.

De eerste beschrijvingen van het gebruik van paddo’s komen uit midden-Amerika waar de Azteken ze tijdens hun rituelen gebruikten. Ondertussen wordt de paddo ook in Nederland gebruikt voor zijn hallucinerende effecten. Een trip is eigenlijk niet meer dan een kortdurende verstoring van de werking van je zintuigen. Je denkt misschien dat je kleuren mooier ziet, muziek intenser beleeft en dat je plotseling de diepere betekenis van het leven doorgrondt. Maar dat alles is slechts een illusie. Maar als het ergste van je kan overkomen een illusie is, dan kun je je afvragen waar de regering zich zo druk over maakt. Die wil de verkoop van de paddo namelijk gaan verbieden.

Om die vraag te beantwoorden richten we ons op een onafhankelijk rapport van de CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs)[1]. Die heeft diepgaand onderzoek gedaan naar de mogelijke gevaren van de paddo’s. Hun conclusie is dat er geen sprake is van lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid en de giftigheid blijft grotendeels beperkt tot mogelijke paniek- en angstaanvallen. Hun advies aan de regering is dan ook om de paddo’s en hun gebruikers maar met rust te laten.

Het vervelende is echter dat in datzelfde rapport een paar behoorlijk nadelige effecten zijn beschreven, die men niet mee heeft gewogen. Het effect van alcohol met paddo’s blijkt soms onvoorspelbare negatieve effecten op te leveren, er staan een behoorlijk aantal gevallen in beschreven van mensen, die na gebruik probeerden te vliegen en te pletter zijn gevallen, en het blijkt dat mensen met een neiging tot schizofrenie en paranoia plotseling in een psychose kunnen raken.

Een ongevaarlijke paddenstoel? Voor sommigen misschien niet en dat maakt hem juist weer zo gevaarlijk.

[1] RIVM: Risicoschatting van psilocine en psilocybine bevattende paddenstoelen (paddo's) - 2007.

Geen opmerkingen: